Καταβάλλονται έκτακτα επιδόματα και δώρο Πάσχα

Μπαράζ πληρωμών από αύριο καθώς ξεκινά η καταβολή των επιδομάτων… κορονοϊού των 800 ευρώ και των 600 ευρώ των επιστημώνων, όπως και το δώρο Πάσχα των επιχειρήσεων που δεν πλήττονται από την πανδημία.

Η πρώτη καταβολή των 800 ευρώ προγραμματίζεται το χρονικό διάστημα 15-17 Απριλίου και θα πληρωθούν περισσότεροι από 800.000 εργαζόμενοι που έχουν υποβάλει αίτηση.

Μετά το τέλος της πρώτης φάσης, ξεκινά ένας νέος κύκλος υποβολής δηλώσεων, όσοι εργαζόμενοι είτε δεν υπέβαλαν υπεύθυνη δήλωση είτε οι συμβάσεις τους τίθενται σε αναστολή σε μεταγενέστερο χρόνο. Μπορούν να υποβάλουν τις υπεύθυνες δηλώσεις τους από τις 11 Απριλίου έως και τις 20 Απριλίου με δυνατότητα για διορθώσεις, συμπληρώσεις και ανακλήσεις υπεύθυνων δηλώσεων από τις 21 Απριλίου έως και τις 23 Απριλίου, ενώ η καταβολή της αποζημίωσης προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί από τις 27 Απριλίου έως και τις 30 Απριλίου.

Μετά την ολοκλήρωση και αυτής της φάσης υποβολών, ακολουθεί το χρονικό διάστημα από την 1η Μαΐου έως και τις 3 Μαΐου, όπου μπορούν να γίνουν διορθώσεις, συμπληρώσεις και ανακλήσεις υπεύθυνων δηλώσεων, ενώ η καταβολή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί από τις 5 Μαΐου έως και τις 10 Μαΐου.

Σήμερα αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για την καταγραφή των μικρών επιχειρήσεων, μέχρι πέντε ατόμων, που οι ιδιοκτήτες τους θα λάβουν τα 800 ευρώ.

Τα 600 ευρώ

Συνεχίζονται οι αιτήσεις για συμμετοχή πάνω από 180.000 επιστήμονών-ελευθέρων επαγγελματιών στο «ειδικό πρόγραμμα τηλεκατάρτισης με πιστοποίηση για επιστήμονες πληττόμενους από τον COVID-19 που εντάσσονται στους έξι βασικούς επιστημονικούς κλάδους της χώρας, βάσει Κωδικών Αριθμών Δραστηριότητας (ΚΑΔ), οριζομένων από το υπουργείο Οικονομικών».

Το επίδομα αυτό θα καταβληθεί σε δύο δόσεις: 400 ευρώ, ως προκαταβολή, με την ενεργοποίηση της επιταγής, η οποία θα καταβάλλεται από τη Μεγάλη Τετάρτη 15 Απριλίου και μετά, ενώ τα υπόλοιπα 200 ευρώ θα καταβληθούν έως το τέλος του Απριλίου.

Δώρο Πάσχα

Τη Μεγάλη Τετάρτη, καταβάλλεται κανονικά το Δώρο Πάσχα, όπως ακριβώς προβλέπει η εργατική νομοθεσία, από τις επιχειρήσεις εκείνες που ούτε έχουν πληγεί, βάσει Κωδικών Αριθμών Δραστηριότητας (ΚΑΔ) ούτε έχουν ανασταλεί τη λειτουργία τους με διοικητική εντολή.

ΕΛΓΑ

Στην έκτακτη πληρωμή καταβολής αποζημιώσεων 19 εκατ. ευρώ προβαίνει ο ΕΛΓΑ, από την Μεγάλη Τετάρτη.

Τα παραπάνω έκανε γνωστά, ο πρόεδρος του Οργανισμού, Ανδρέας Λυκουρέντζος, σημειώνοντας πως την Μεγάλη Πέμπτη θα καταβληθούν 188.542 ευρώ σε 75 δικαιούχους παραγωγούς των προηγούμενων Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων.

Συντάξεις

Νωρίτερα θα καταβληθούν οι συντάξεις Μαΐου και μάλιστα θα σπάσει η ημερομηνία πληρωμής του ΙΚΑ, Δημοσίου, πρώην ταμεία ΔΕΚΟ σε περισσότερες από μία μέρες, για να αποφευχθούν τα φαινόμενα συνωστισμού σε τράπεζες και ΑΤΜ που παρουσιάστηκαν στην προηγούμενη πληρωμή.

Ειδικότερα:

  •     ΙΚΑ, ΟΤΕ, τράπεζες: θα καταβληθούν στις 22 Απριλίου για τους συνταξιούχους που το ΑΜΚΑ τους λήγει σε 1 3 5 7 9 και
  •     στις 24 Απριλίου σε όσους συνταξιούχων αυτών των ταμείων που το ΑΜΚΑ λήγει σε 0 2 4 6 8.
  •     ΟΑΕΕ – ΟΓΑ – ΕΕΤΑΑ: Θα καταβληθούν στις 27 Απριλίου.
  •     ΝΑΤ – Δημόσιο, ΔΕΗ – ΕΤΑΠ ΜΜΕ: Θα καταβληθούν στις 29 Απριλίου.
  •     Ο ΟΠΕΚΑ θα καταβάλλει τις συντάξεις των ανασφάλιστων υπερηλίκων Μαΐου 2020 την Πέμπτη 30 Απριλίου 2020.
  •     Το ΕΤΑΑ (μη Μισθωτών) θα καταβάλλει τις συντάξεις Μαΐου 2020 στις 27 Απριλίου 2020
  •     Τα υπόλοιπα ταμεία του ΕΦΚΑ (Μισθωτών) θα καταβάλλουν τις συντάξεις ανάλογα με το ΑΜΚΑ αν τελειώνει το ΑΜΚΑ σε 1,3,5,7,9 θα πληρωθούν 22 Απριλίου, ενώ αν τελειώνει 0,2,4,6,8 θα πληρωθούν στις 24 Απριλίου.  
  •     Οι προσωρινές συντάξεις Ενόπλων Δυνάμεων, Σωμάτων Ασφαλείας και Πυροσβεστικού Σώματος θα καταβληθούν 29 Απριλίου 2020.
  •     Η πληρωμή των επικουρικών συντάξεων θα γίνει την Τρίτη 5 Μαΐου 2020.